Települések

Jászalsószentgyörgy

Jászalsószentgyörgy

Jászalsószentgyörgy Község hivatalos honlapja: www.jaszalsoszentgyorgy.hu

Jászalsószentgyörgy a Jászság legdélibb fekvésű települése a Zagyva folyó bal partján.

A Zagyva valamikor szabadon folyt a község nyugati oldalán, szabályozási tervének megvalósítására csak 1940-es árvíz után került sor. A község első szálláshelye a mai településtől északra 4 km távolságra terült el. Telek néven ismeretes. 1552-ben Szolnok elestével az egész alsó Jászság török uralom alá került, de ebben a sanyargatott helyzetben sem szűnt meg a szomszédos szállások közötti állandó pereskedés.

A fejlődő állattenyésztés mind nagyobb határokat követelt, a szállások mindegyike magának szerette volna megszerezni a legelőket. Ladánnyal addig folyt a hadakozás, míg a szentgyörgyieket valósággal elüldözték helyükről. Új települési hely a Putrik-part, mely mint település már a régi térképeken is szerepel. Helye a mai templomtól 1 km távolságra volt keletre. Ma is a község legmagasabb pontja. Utána már a lakosság nem változtatta a helyét. Az 1699-ben elrendelt összeírás anyagából ismert, hogy a sorozatos pusztulások után a község 1695-ben települt újra.

Pusztamonostor

Pusztamonostor

Pusztamonostor Község hivatalos honlapja: www.pusztamonostor.hu

A község keletkezése az idők homályába vész. A XV. században a Monostori család birtoka, majd a XVII. század elején puszta. Megyés hely volt, fekvése ellenére nem tartozott a történelmi Jászsághoz. Nevét régi bencés monostoráról kapta. Pusztamonostor 1872-ben lett nagyközség. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye megalakulásakor, 1876-ban a jászsági felső járáshoz került.

Pusztamonostor bencés monostorának maradványai a XIX. század első felében még látszottak. Pusztulásáról megbízható adatok nincsenek. 1723-ban épült a község első kápolnája. Templomát 1793-ban szentelték fel.

Jászágó

Jászágó

Jászágó Község hivatalos honlapja: jelenleg nincs

Jászágó, Jász-Nagykun Szolnok megye északnyugati részén, Heves megye határán helyezkedik el. A község 3693 hektárnyi területét Csány, Jászárokszállás, Jászberény, Pusztamonostor és Jászfényszaru települések határolják. Jelenkori természeti képe a természeti erők és az emberi gazdálkodás nyomán, ma is változik. Egyetlen természetes vízfolyása, amely révén kapcsolódik a Zagyvához, az Ágói patak.

A település közvetlen környezetének természeti értékeiről 1997- ben Dr Csima Péter vezetésével a KÉE Tájvédelmi Tanszék elkészítette az Egyedi Tájértékek Kataszterét. Egyedülálló településszerkezete és történelmi múltjának (5-6 ezer év) tanúja a falu főterén található Néprajzi és Helytörténeti Gyűjtemény, valamint a 2002 �ben, a település önállóságának 50. évfordulójára kiadott füzet, Macsi Sándor szerkesztésében. A falu életének, adottságainak életképeit 2004-ben a Duflex Fotográfiai stúdió örökítette meg. Mindhárom anyag, és a továbbiakban bemutatott adottságok, lehetőséget nyújtanak, egy különösen gazdag ökoturisztikai és környezeti nevelési programcsomag kidolgozására, ami hosszú távon képes pozitív hatást gyakorolni a település életére, fejlődésére, lélekszám megtartó, gyarapító képességére.

Jásztelek

Jásztelek

Jásztelek Község hivatalos honlapja: www.jasztelek.hu

Jásztelek a Jászság egyik legszebb települése. Különleges látnivalókkal várjuk az idelátogatókat. A Pusztamizsei Természetvédelmi terület, melyben hatszáz éves tölgyek kápráztatják el a természet szerelmeseit, mellette a Holtág nyújt igazi élményt a horgászat kedvelőinek. E gyönyörű hely mellett található a Mizse Motel, ahol megszállhatnak, és több napon keresztül élvezhetik a természet szépségét.

A Zagyva folyó másik holtága az Eldorádó Horgásztó, ahol nemcsak horgászni, de a csodálatos virágokkal, madarakkal, állatokkal teli parkban pihenni is lehet az egész családnak. A településen belül is ajánljuk figyelmükbe a Tájházat ahol a község életével kapcsolatos néprajzi gyűjteményt tekinthetik, meg. Látogatásuk során ne hagyják ki a Római Katolikus templomot sem, amely szobraival, lant ablakaival, stáció képeivel egyedi a Jászság templomai között. A község parkjában sétálva, megcsodálhatják a keresztjeinket köztük a Magyarországon is egyedülálló vaskereszteket. Ha megéheznek, a Mini ételbár házias ételekkel várja kedves vendégeit.

Jászladány

Jászladány

Jászladány Nagyközség hivatalos honlapja: www.jaszladany.hu

Jászladány Jász-Nagykun-Szolnok megye nyugati részén, Szolnoktól 25 km-re északra fekszik. A Jászság legdélibb települése.

A település megközelíthető közúton: Szolnoktól a 32-es úton Újszászig, onnan pedig jobbra, a Jászapáti felé vezető úton. Jászberény felől szintén megközelíthető a 32-es főúton vagy a 31-es úton Jászapáti felől. Vasúton: a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon juthat el a településre.

Jászkisér

Jászkisér

Jászkisér Nagyközség hivatalos honlapja: www.jaszkiser.hu

Jászkisér az Észak-alföldi eurorégióhoz tartozik, Jász-Nagykun-Szolnok megye Észak-nyugati részén található. Alapvetően mezőgazdasági település, olyan fejlődő iparvárosok közelében, mint Jászberény (30 km), Jászárokszállás (35 km), vagy Jászfényszaru (50 km).

A települést érintő országutak az alsóbbrendű úthálózathoz tartoznak, de jól járhatók. Vasúton az Újszász – Vámosgyörk szárnyvonalon közelíthető meg. Vasútvonala egyvágányú, nem villamosított. A 4. sz. főút Szolnoknál érhető el (40 km), az M3-as autópálya Hatvannál (55 km), vagy Gyöngyösnél (50 km). Jászkisér Budapesttől közúton 110 km távolságban van.

Jánoshida

Jánoshida

Jánoshida Község hivatalos honlapja: www.janoshida.hu

Ez az ősiZagyvafolyó menti település büszkélkedhet az Alföld legrégibb jelenleg is használt építészeti emlékével, premontreitemplomunkkalmely 1186-ban épült.

A Jászság déli részén található község legjelentősebb közlekedési támasza a 32-es főútvonal, amely érintőleg halad el a belterület szélén a Zagyva folyó mellett, mellyel együtt 2 részre osztja Jánoshidát!

Alattyán

Alattyán Község hivatalos honlapja: www.alattyan.hu

Alattyán település a Zagyva folyó bal partján Szolnoktól északra, Jászberénytől délre fekszik, a folyó egy gyenge ívű kanyarulata mentén. Egész területe síkság, melynek tengerszínfeletti magassága 90-91 méter. A 32-es főút halad rajta keresztül. Vasútja nincs.

Lakossága 2090 fő. Főként mezőgazdasággal foglalkoznak őstermelőként, de egyéb vállalkozások, szolgáltatók is megtalálhatók a község lakói között. Jelentős gazdasági üzeme a SEI Interconnect Products Kft., ahol kb. 130 főt foglalkoztatnak és további bővítéseket terveznek, mely újabb munkahely lehetőséget biztosít a helyi és környező települések lakói számára.

A község híres szülötte Gecse Árpád festőművész, akiről bővebbet a műemlékeknél olvashat. Jelenleg is településünk lakója, ifj. Tukacs István kétszeres Kinizsi birtok szakácsa, négyszeres királyi nagymester szakács.

Jászszentandrás

Jászszentandrás

Jászszentandrás Község hivatalos honlapja: jelenleg nincs

A település megközelíthető közúton: Jászberényből indulva a 31-es főútonHeves felé, Jászapátinál északi irányban elhagyva a várost egy mellékúton.

A települést 1399-ben említették először egy oklevélben mint az egri káptalan birtokát. A 15. században a községet pusztaként tartották nyilván, amely az Árokszállásiak tulajdona volt. A neve: Zent András Telke. Viszont 1799-ben már tanyaszállásokra osztották a területet, s néhányan állandóan lakták, 1855-ben pedig mint önálló község kívánt kiszakadni Árokszállásból. Véglegesen 1886-ban emelték községi rangra. 1962-ben termálvizet találtak 600 méter mélyen, és strandfürdőt létesítettek, mely azóta a település fő turisztikai vonzereje.

Jászdózsa

Jászdózsa

Jászdózsa Község hivatalos honlapja: www.jaszdozsa.hu

Jászdózsa, a Jászság északi részén, Heves megyével határosan, a Tarna folyó két partján helyezkedik el. Régebbi neve Dósa, a helyiek által “Daósa”-nak / “Dausa”-nak kiejtve. A név eredete tisztázatlan. Első írásos előfordulása 1433-ban, egy oklevélen fordul elő.

A mai község valószínűleg eredetileg nem jász “szállás”, nem jász település volt, de az idők során és a török hódoltságg alatt beleolvadt egy Négyszállás nevű jász település, melynek régészeti nyomait az 1980-as években a “berényi föld” nevű határrészen, a falutól néhány kilométerre tárták fel.