HFS fórumok tapasztalatai

A Jászság sajátos térségi elhelyezkedéséből adódóan a mikrotérségi területi lefedés módszerének alkalmazásával három tájékoztató fórumot tartott.

  • Jászapáti, Művészetek Háza, 2016. február 3. (16:00) résztvevők száma: 26 fő
  • Pusztamonostor, Községháza, 2016. február 15. (17:00) résztvevők száma: 17 fő
  • Alattyán, Községháza, 2016. február 23. (16:30) résztvevők száma: 11 fő

A fórumokon felszólalók saját fejlesztési elképzeléseiket osztották meg és érdeklődtek a támogatások lehetőségeiről. Több önkormányzat képviselője is felvetette, hogy szükséges lenne a helyi termékek piacra jutásának elősegítése (infrastrukturális és marketing tevékenységek. (lehetőség: 3. sz. intézkedés) A megtartott fórumokon a résztvevők elsősorban a pályázatok beadási folyamatáról, a felhívások időpontjáról és a támogatási intenzitásokról érdeklődtek, melyekről az akkor meglévő információ alapján tájékoztatást adott a munkaszervezet vezetője.

A HFS tervezési vezérelveknek megfelelően, a nehezen elérhető közösségek tervezésbe történő aktív bevonása érdekében 2 alkalommal tartottunk fórumot a legnagyobb szükségben élők, illetve a társadalmi kirekesztéssel fenyegetett csoportok bevonásával.

A fórumokon résztvevők a térség egyik legnagyobb problémájaként a munkalehetőség hiányát fogalmazták meg. A fórum előadója tájékoztatta a csoportok tagjait, hogy a fejlesztési forrás összege nem teszi lehetővé nagyszámú munkahelyek megteremtését, de a pályázatok elbírásánál előnyt fog jelenteni az új munkahely létrehozása. A helyi termékek és a helyi vállalatok támogatása megjelenik a fejlesztési irányvonalak között.