HFS személyes konzultációk tapasztalatai

Egyeztető megbeszéléseket tartottunk a térség több polgármesterével, vállalkozójával, civil szervezeti vezetőjével. A megbeszélésekre a három szektor igényeinek széleskörű, és személyre szabott felmérése érdekében került sor.

A javaslatokat és ötleteket:

Vállalkozói szféra: vállalkozásukhoz kapcsolódó eszközbeszerzések támogatását igénylik, szorgalmazzák az innovatív és megújuló energiát igénylő rendszerek kialakítását, vagy fejlesztését, amelyhez forrás-kiegészítésként szeretnének Leader pályázatot benyújtani (lehetőség: 1. sz. intézkedés)

Önkormányzati szféra: Legtöbben a helyi identitást erősítő és helyi kultúrát népszerűsítő programok rendezéséhez szeretnének segítséget kapni, amelyekhez pozitív példának említették az előző ciklus megrendezésre kerülő programjait (falunapok). Emellett a helyi turisztikai lehetőségek fejlesztése (pl.: szálláshely) és az épített kulturális örökség megőrzése (épületek, műemlékek) került említésre a személyes konzultációk alkalmával. (lehetőségek: 2. sz. és 4. sz. intézkedés)

Civil szféra: Az alapítványok és egyesületek leginkább a saját fókuszcsoportjaiknak szóló programok megszervezését szeretnék előmozdítani, és a működésükhöz szükséges eszközök beszerzésére szeretnének pályázni.  (lehetőség: 5. sz. intézkedés)

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat alelnökével, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjével is egyeztetéseket tartottunk a HFS megyei Területfejlesztési Operatív Programhoz és egyéb programokhoz való illeszkedéséről.

A hátrányos helyzetű csoportok Helyi Fejlesztési Stratégia tervezésébe történő bevonására irányult  konzultációkon kiemelték a hátrányos helyzetű emberek munkalehetőségeinek hiányát. Ez alapján több intézkedés pontozási rendszerében előnyben részesítjük az adott csoportból foglalkoztató pályázókat. A projektek, elképzelések az esélyegyenlőség javítását célzó, a társadalmi befogadást elősegítő programok, képzések támogatására irányultak. Ennek alapján kerültek megfogalmazásra a 6. számú intézkedésünk támogatható tevékenységei. (A személyes konzultációkon részt vevő személyek a 8.4 –es fejezetben kerültek felsorolása)