Determináció – fejlesztési forráselvonások a LEADER egyesületektől

A Miniszterelnökség tájékoztatta a LEADER szervezeteket, hogy a korábban már meghatározott forrásokat módosítja, determináció címén. Ez a legtöbb HACS esetében mind a fejlesztési, mind pedig a működési források tekintetében további elvonásokat jelent!

A Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete esetében ez azt jelenti, hogy a 2014-2020-as tervezési időszakra a korábban tervezett 495,55 millió Ft-tal szemben csupán 419.497.386Ft áll majd rendelkezésre. Ez több, mint 15%-os csökkenést jelent.

A fejlesztési forrásokkal párhuzamosan a működési források is csökkentek. Ennek mértéke -7.105.190Ft, kb. 8%.  A LEADER szervezetek működtetése mindezidáig megoldatlan – eddig semmiféle anyagi támogatásban nem részesültek!

A determináció indoka – erről csak informálisan tudtunk tájékozódni – az, hogy még az előző uniós ciklusban számos olyan projekt maradt, amit nem fizettek ki (pld. a 1,5 – 2 éves fellebbezési procedúrak után támogatást nyert pályázatok), s ezeket most a 2014-2020-as büdzsé terhére kívánják rendezni!